русский русский

Cum să cureți covorul fără aspirator: metode simple

Cuprins

Spre deosebire de covor, aspiratorul este o invenție relativ recentă. Și înainte de apariția lui, curățarea covoarelor de către strămoșii noștri era făcută folosind mijloace la îndemână. În acest articol, vom vorbi despre principalele reguli ale acestei curățări.

Îngrijirea zilnică a covorului fără aspirator

Pentru curățarea zilnică este suficientă o mătură. Folosită corect, aceasta îndepărtează ușor părul, resturile și praful de pe suprafața covorului.

Pentru o curățare eficientă, urmați aceste reguli:

  1. Folosiți o mătură densă și neuzată – între tijele acesteia nu ar trebui să fie spații libere.
  2. Măturați cu mișcări line. Nu ridicați mătura prea sus, altfel resturile lipite de tije vor ajunge pe zonele deja curățate.
  3. Umezirea moderată a măturei îmbunătățește calitatea curățării. Introduceți vârfurile tijelor în apă caldă, scuturați bine și apoi măturați.
  4. Mențineți mătura curată. Dacă se murdărește, clătiți-o cu apă și scuturați excesul de lichid. Acest lucru este deosebit de important la curățarea covoarelor deschise la culoare.
  5. Măturați în direcția firelor covorului, deplasându-vă spre ieșirea din cameră.

Un mare avantaj al măturei este că poate fi folosită pentru curățarea oricărui tip de covor, indiferent de lungimea fibrelor.

În timpul curățării, se recomandă folosirea a două mături. Una pentru curățarea holului și a băii, și alta pentru camerele de locuit. Acest lucru ajută la limitarea răspândirii bacteriilor și a murdăriei din exterior în casă.

Cum să scapi de praful adânc îmbibat

La curățarea unui covor foarte prăfuit, o simplă mătură nu va fi suficientă. În acest caz, metoda de îndepărtare a prafului depinde de anotimp și de posibilitatea de a scoate covorul afară.

Curățarea afară

Pentru a scăpa de praful adânc înrădăcinat, este suficient să bateți covorul. Agățați-l pe o bară de tracțiune sau pe o grindă, măturați resturile mari de pe ambele părți cu o mătură, apoi bateți-l cu un bătător.

Mutați-vă de sus în jos, bătând covorul mai întâi pe partea superioară, apoi pe partea inferioară. După aceasta, umeziți ușor fibrele cu apă dintr-un pulverizator – și bateți din nou.

În timpul curățării, purtați o mască medicală sau un respirator pentru a proteja căile respiratorii de praf.

Într-o zi geroasă de iarnă, covorul poate fi curățat cu zăpadă:

  1. Întindeți covorul cu fibrele în jos pe o zonă netedă acoperită de zăpadă.
  2. Presărați zăpadă pe partea inferioară, distribuiți uniform și bateți covorul cu un bătător.
  3. Mutați covorul pe o zonă curată, presărați din nou zăpadă și bateți-l.
  4. Așezați covorul cu fibrele în sus, presărați-l cu zăpadă și bateți-l.
  5. Repetați acțiunile până când zăpada (de sub covor și de deasupra) rămâne curată.
  6. Îndepărtați zăpada și gheața lipite de fibre și de spatele covorului – puteți bate din nou pe o bară.
  7. Aduceți covorul în interior și întindeți-l pentru uscare.

Această curățare nu doar îndepărtează praful și resturile, dar și ucide paraziții și microorganismele din fibre. Totuși, trebuie făcută într-o zi geroasă, altfel lipirea zăpezii va duce la umezirea excesivă a covorului și dificultăți în timpul uscării.

Curățarea în interior

Dacă nu puteți scoate covorul afară, îl puteți curăța și în interior cu mijloace la îndemână.

Nu uitați să măturați praful și resturile de pe covor pentru a nu împiedica curățarea. Înainte de a folosi orice produs, testați-l pe o zonă puțin vizibilă a covorului.

Bicarbonat de sodiu

Pulberea de bicarbonat de sodiu extrage praful adânc îmbibat, dezinfectează și dezodorizează fibrele.

Cum să folosiți bicarbonatul de sodiu:

  1. Presărați bicarbonat de sodiu pe covor, bătându-l ușor în fibrele covorului. Puteți folosi o perie moale pentru covoare în același scop.
  2. Lăsați pulberea să acționeze timp de 30-60 de minute.
  3. Măturați bicarbonatul de sodiu cu o perie sau o mătură ușor umedă.

În mod similar, puteți folosi sare de bucătărie.

Curățarea petelor cu bicarbonat de sodiu dizolvat în apă:

  1. Dizolvați 1 linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar de apă rece. Turnați soluția obținută într-un recipient cu pulverizator.
  2. Pulverizați lichidul pe covor. Zonele murdare frecați-le cu un burete sau o perie.
  3. Așteptați să se usuce covorul, apoi măturați resturile de bicarbonat de sodiu.

Dacă pe covor sunt pete vechi sau dificile, puteți trata suplimentar aceste zone în timpul uscării. Metode eficiente:

  1. Presărați generos pata cu bicarbonat de sodiu și turnați deasupra oțet de masă de 9%. După terminarea reacției, tamponați fibrele, lăsați să se usuce și măturați resturile de bicarbonat.
  2. Amestecați bicarbonat de sodiu cu apă sau peroxid de hidrogen până obțineți o pastă și aplicați-o pe pată. După uscare, frecați crusta formată cu o perie și măturați resturile. Această metodă este potrivită pentru îndepărtarea petelor de sânge.
  3. Pregătiți o pastă din bicarbonat de sodiu, apă și câteva picături de detergent de vase, aplicați-o pe zona murdară, așteptați să se usuce. Îndepărtați resturile și spălați fibrele cu apă curată. Această metodă ajută la îndepărtarea petelor de grăsime foarte vechi, dar este necesar să răzuiți mai întâi stratul superior întărit (cu un cuțit de unt sau o spatulă pentru plastilină).

Important:

  • soluția cu peroxid de hidrogen este potrivită doar pentru covoarele deschise la culoare.
  • soluția cu gel de vase este potrivită pentru covoarele sintetice.
Alcool de amoniac
 
Amoniacul face față excelent petelor ușoare și murdăriei din fibre. Adăugați 20 ml de amoniac în 1 litru de apă rece și pulverizați soluția pe fibre. Umeziți mai abundent zonele foarte murdare și frecați cu o perie. După o jumătate de oră, măturați covorul și așteptați să se usuce.
 
Nu uitați să purtați un respirator în timpul pulverizării soluției. În timpul curățării și uscării, aerisiți camera pentru a reduce mirosul puternic de amoniac.
 
Oțet de masă
 
Oțetul de masă este un ajutor excelent în lupta împotriva petelor și mirosurilor străine. De asemenea, acesta redă prospețimea și strălucirea fibrelor covorului, contribuie la distrugerea mucegaiului și a bacteriilor.

Cum să folosiți oțetul:

1. Adăugați 1 lingură de oțet de 9% în 1 litru de apă rece.
2. Pulverizați soluția pe fibrele covorului. Frecați suplimentar zonele murdare cu o perie.
3. Uscați covorul.

Pentru petele persistente, puteți folosi o soluție mai concentrată (1 lingură de oțet de 9% la 0,35 litri de apă). Umeziți generos pata cu lichid și frecați ușor cu mișcări circulare, folosind o perie. Tamponați fibrele și așteptați să se usuce. Această soluție este eficientă împotriva majorității petelor, inclusiv cele de urină.

Aerisiți bine camera în timpul uscării pentru a elimina mai rapid mirosul de oțet.

Îndepărtarea petelor dificile în condiții casnice

Ați descoperit pete vechi pe covor cu care metodele descrise mai sus nu au făcut față? Acestea vor trebui tratate separat, iar mai jos vom descrie pe scurt cele mai comune variante.

Dacă pata este puternic pigmentată (urme de vin, verde de briliant, cerneală, sânge, suc) – nu o frecați, ci tamponați-o, altfel zona de murdărie se va mări. Nu uitați să testați efectul soluției de curățare pe o zonă puțin vizibilă a covorului înainte de utilizare.

Vin

Adăugați 1 lingură de oțet de 9% într-un pahar de apă călduță. Umeziți generos pata de vin cu soluția obținută și așteptați 15-30 de minute. Tamponați fibrele cu un șervețel și evaluați rezultatul. Dacă petele sunt încă vizibile – repetați procedura de câteva ori.

Verde de briliant (zelenka)

Umeziți generos pata cu peroxid de hidrogen, așteptați 2-3 minute și tamponați de câteva ori cu un burete, clătindu-l bine. Dacă rămân urme – repetați procedura.

Puteți folosi amoniacul nediluat în mod similar – aplicați-l pe pată, așteptați 15 minute, tamponați fibrele și spălați cu apă curată.

Gumă de mestecat, ceară, parafină

Aplicați un cub de gheață, un generator de frig sau orice produs congelat potrivit ca dimensiune din congelator pe pată. Așteptați ca pata să înghețe și răzuiți-o ușor de pe fibre cu un obiect subțire și neascuțit (spatulă, partea neascuțită a unui cuțit, card bancar). Spălați zona murdară cu o soluție de săpun pentru a elimina urmele.

În timpul înghețării petei, nu uitați să înveliți sursa de frig în polietilenă pentru a nu uda covorul.

Cafea, ceai

Adăugați 1 lingură de glicerină în 1 litru de apă rece și spălați pata cu această soluție. După tratare, adunați lichidul în exces, spălați zona cu apă curată și uscați covorul.

Caracteristicile curățării în funcție de tipul și compoziția covorului

Alegerea metodei de curățare trebuie să țină cont de lungimea și materialul fibrelor. Cele mai ușor de curățat sunt covoarele sintetice cu fire scurte – acestea se curăță ușor și se usucă rapid. Covoarele cu fire medii și lungi necesită o atenție mai mare la uscare, altfel pot mucegăi. De aceea, pentru acestea sunt preferabile metodele de curățare uscată.

Materiale sintetice: Acestea sunt ușor de întreținut și pot fi curățate cu orice produse, cu excepția solvenților (benzină, acetonă).

Lână: Nu tolerează substanțele agresive. Se recomandă să nu folosiți detergent de vase, peroxid de hidrogen și amoniac nediluat.

Viscoză: Nu trebuie udată, deoarece fibrele devin aspre și rugoase. Umezirea este de asemenea nedorită pentru bumbac – covorul poate decolora, de aceea este necesar să testați produsul înainte de utilizare.

Mătase naturală: Necesită o îngrijire atât de delicată încât este mai bine să duceți direct covorul la curățătorie chimică. Curățarea acasă prezintă un risc mare de deteriorare ireversibilă a fibrelor.

Nu lăsa petele și murdăria să îți strice covorul preferat! Echipa noastră de profesioniști este aici pentru a te ajuta să păstrezi covoarele curate și frumoase. Apelează la serviciile noastre de curățare covoare pentru rezultate impecabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *